A model of management information system: competitive advantage in the process of reverse logistics of kitchen oil

Crislane Arruda dos Santos, Daniela da Silva Bresan, Guilherme Dantas Santos Ueno, Kelseyn Christian Santos, Dorlivete Moreira Shitsuka, Cláudio Boghi

Abstract


The residue of cooking oil originating from the residences, commerce and industry is a potentially polluting material when improperly discarded, requiring alternatives that enable its recycling, by stimulating the balance between the environmental, economic and social contexts. Companies increasingly are taken to engage with the reverse logistics of their products, and this establishes a precedent for the technology market and its benefits in the generation of knowledge through raw data mining, providing visibility to those who invest in it. Taking as object of study the issues around pollution by saturated cooking oil, this study will present the projection of a Management Information System platform that displays information of the pollution potential of the cooking oil as a way of competitive advantage for companies in the field that practice reverse logistics. This article shows a case study of a system development and tested in companies that practice reverse logistics. The results are encouraging with the system being useful to end users, which provides validation.


Keywords


Environmental; Sustainability; Information Technology.

References


ABES. 26º Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental - Reutilização do Óleo de Cozinha. 29 de set 2011. Disponível em Acessado em: 12 Nov. 2016

ANPAD. Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Administração. A LOGÍSTICA REVERSA NO RETORNO DO ÓLEO DE COZINHA USADO. ANPAD. 7 de setembro de 2010. Disponível em: . Acessado em: 10 Nov. 2016.

ARCHELA, Edison et al. Considerações sobre a geração de efluentes líquidos em centros urbanos. UEL, Londrina - PR, v. 12, n. 1, p.518-519, jun. 2003. Disponível em. Acessoem: 01 mai 2016

BRASIL. Resolução CONAMA nº 430, de 13 de maio de 2011. Conselho Nacional do Meio Ambiente: CONAMA, Brasília, DF, 13 de maio de 2011.Disponível em: Acessado em: 29 Out. 2016.

CALAÇA, Nathanna Thayssa dos Santos; SANTOS, Luana Quadros. Logística reversa de óleo de cozinha nos restaurantes de porto nacional. Trabalho de conclusão de curso (graduação) Instituto Federal do Tocantins. Disponível em:

. Acesso em: 14 Nov. 2016.

CALOMARDE, José V.. Marketing ecológico. São Paulo: Melhoramentos, 2000.

CARVALHO, José Meixa Crespo de - Logística. 3ª ed. Lisboa: Edições Silabo, 2002

CHIAVENATO, Idalberto. Introdução à teoria geral da administração. Rio de Janeiro: Campus, 2000.

DIAS, Reinaldo. Marketing ambiental: Ética, Responsabilidade Social e Competitividade nos Negócios. 2 ed. São Paulo: Atlas, 2014.

DIAS, Sergio R.. Gestão de marketing: Professores do Departamento de Mercadologia da FGV-EAESP e Convidados. São Paulo: Saraiva, 2006.

ECOLEO. Website da Associação Brasileira para Sensibilização, Coleta e Reciclagem de Óleo Comestível (ECOLEO). Disponível em: < http://ecoleo.org.br/>. Acesso em 14 Nov. 2016.

ISACA. INFORMATION SYSTEMS AUDIT AND CONTROL ASSOCIATION. 2016. COBIT 4.1. Disponível em: Acessado em 24 set. 2016.

KIMBALL, R; ROSS, M. The Data Warehouse Toolkit : The Definitive Guide to Dimensional Modeling. 3rd edition. Hoboken, New Jersey : Wiley, 2013. 3rd edition. ISBN: 9781118530801.

LAUDON, C.K.; LAUDON, P.J.. Sistemas de informação gerenciais. 7.ed. São Paulo: Prentice Hall, 2007.

LEITE, Paulo R.. Logística reversa, meio ambiente e competitividade. 2 ed. São Paulo: Prentice Hall, 2009.

MARTIN, James. Database Analysis and Design. 3. ed. Oxford: Prentice Hall College Div, 1992. 300 p.

MARTINS, Ana Beatriz Martins; LOPES, Caique Vieira Lopes, AVELINO, Maria Clara Godinho Somer Avelino. Reciclagem de óleos residuais de fritura: rotas para a reutilização. Rev. Con. Eletrônica – T. Lagoas/MS, v. 13, n. 1. 2016. Disponível em: . Acesso em: 14 Nov. 2016.

O'BRIEN, James A.. Sistemas de informação e as decisões gerenciais na era da Internet. 3.ed.São Paulo: Saraiva, 2010.

PEATTIE, Ken; CHARTER, Martin. Marketing Verde. In: Michael J. Baker (org). Administração de marketing – conceitos revistos e atualizados. Rio de Janeiro: Elsevier, p.517-537, 2005.

PGA. Programa de Gestão Ambiental. Sabão feito com óleo de cozinha: uma forma de diminuir o efeito estufa e a contaminação das águas. Ministério Público Federal, 2016. Disponível em: . Acessado em: 28 Out. 2016.

REIS, M. F.P; ELLWANGER, R. M; FLECK, E. Destinação de óleos de frituras. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 2007, Belo Horizonte. Belo Horizonte: ABES, 2007.

REZENDE, Denis Alcides. Tecnologia da Informação Integrada à Inteligência Empresarial. São Paulo: Atlas, 2002.

SABESP. Companhia de Saneamento Básico do Estado de São Paulo. Programa de Reciclagem de Óleo de Fritura da Sabesp. 2009.

Acessado em: 09 nov. 2016.

SANTOS, Dione V. Disponibilidade e potencial de recolhimento de óleo de cozinha usado domiciliar no Distrito Federal. Dissertação (Mestrado) Universidade Católica de Brasília. 2012. Disponível em: . Acesso em: 14 Nov. 2016.

SÃO PAULO. Decreto nº 8.468, de 8 de setembro de 1976 . Companhia Ambiental do Estado de São Paulo: CETESB, São Paulo, SP, 8 Set. 1976. Disponível em: Acessado em: 1 mai. 2016.

SCHWERZ, Volder L. Aplicação de sistema colaborativo à gestão pública municipal: o reaproveitamento do óleo de cozinha. Publicado no website da Universidade Estadual de Maringá em 2016. Disponível em:

. Acesso em: 14 nov. 2016.

YIN, Robert K. O estudo de caso. 2. ed. Porto Alegre: Bookaman, 2015.




DOI: http://dx.doi.org/10.17648/rsd-v4i1.53

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Base de Dados e Indexadores: Base, Diadorim, Sumarios.org, DOI Crossref, Dialnet, Scholar Google, Redib, Doaj, Latindex, Portal de Periódicos CAPES

Research, Society and Development - ISSN 2525-3409

Licença Creative Commons
Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional

Rua Irmã Ivone Drumond, 200 - Distrito Industrial II, Itabira - MG, 35903-087 (Brasil) 
E-mail: rsd.articles@gmail.com